Split Winter Law School

Završila je prva Zimska škola prava koju je Europska udruga studenata prava organizirala po prvi puta u Splitu u periodu od 8. do 13. siječnja u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu.

Studenti su pratili aktualnosti u političkom svijetu te su akademski program škole posvetili Međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima.

Nekoliko mjeseci napornog rada!

Bogat program škole sastojao se od akademskom i socijalnog programa kojeg su studenti članovi Europske udruge studenata prava iz Splita počeli pripremati krajem prošle godine.

Akademski program Zimske škole prava pod nazivom „ELSA Split Winter Law School on International Humanitarian Law and Human Rights“ činili su brojni predavači među kojima su i profesori sa zagrebačkog i osječkog Pravnog fakulteta. Oni su docenti na Katedri za kazneno procesno pravo Marin Bonačić i docent s Katedre za ustavno pravo Đorđe Gardašević s Pravnog fakulteta u Zagrebu koji su studente educirali o bitnost ljudskih prava i međunarodnih kaznenih sudova. Profesorica Barbara Herceg s Pravnog fakulteta u Osijeku govorila je o slobodi od ropstva sa suvremenog konteksta.

Osim njih studenti su upoznali Jana Kapića i Mandanu Amiri iz UNHCR-a Hrvatska te docente Olivera Andonova, predavača na makedonskoj vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ i Janu Ilievu sa skopljanskog fakulteta za turizam i menadžment.

U konačnici od domaćih predavača sa splitskog Pravnog fakulteta svoje mjesto na ELSA Split zimskoj školi imale su prodekanica i izvanredna profesorica na Katedri za međunarodno privatno pravo Ines Medić i docentica Lucija Sokanović s Katedre za kazneno pravo.

„Nikad ne posustajte u borbi za ljudska prava!“

Političku elitu Zimske škole prava osim bivšeg ministra unutarnjih poslova Olivera Andonova upotpunila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željanu Zovko.

Naglasila je bitnost Zimske škole prava u trenutku kada se vode duboke rasprave unutar Europske unije. Iz svog iskustva studentima je rekla kako sve to zapravo izgleda u praksi.

U protekloj godini posjetila je brojna žarišta gdje se događaju ljudske drame i tim iskustvom pomogla je studentima.

„Zimska škola prava dragocjeno je iskustvo koje će svi sudionici ponijeti iz Splita, te im poručujem da nikad ne posustanu u borbi za ljudska prava“ – zaključila je predavanje Željana Zovko.

„Željeli smo biti u aktualnosti sa situacijom u svijetu!“

Na kraju čitavog projekta splitske ELSA – e zadovoljna je bila predsjednica organizacijskog odbora Zimske škole prava Stela Gabrić.

„Obuhvatili smo jednu vrlo široku teme koju je bilo teško realizirati akademskim programom, ali unatoč tome željeli smo biti u aktualnosti sa situacijom u svijetu.“ – rekla je voditeljica projekta Stela Gabrić te je nadodala dobre ocijene sudionika koji su pohvalili i nagradili akademski program i čitavu Zimsku školu.

Predsjednik ELSA – e Split Ante Škrobica posebno je pohvalio svoju kolegicu Gabrić i cijeli organizacijski odbor na kvalitetno odrađenoj Zimskoj školi.

Dojmila su mu se predavanja koja su se dotaknula teme Međunarodnog kaznenog suda za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

„Želja nam je upoznati studente s djelovanjem tog suda te bih uz to najavio 2. Kongres ELSA-e Split koji ćemo posvetiti upravo toj problematici“ – nadodao je Škrobica.

Zadovoljni studenti pohvalili studente organizatore!

Zadovoljni studenti koji su na 1. Zimsku školu prava u Split doputovali su iz: Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije, Bugarske, pa čak i iz Nizozemske i Finske, svaki dan su bili „zauzet“ korisnim pravnim predavanjima i zabavom zaokruženom putovanjima i novim poznanstvima splitskih studenata koje su za njih omogućili studenti organizatori i partneri među kojima je osim Sveučilišta u Splitu i Pravnog fakulteta u Splitu i UNHCR Croatia te sponzori NOVA Rent a car, Hostel 101 Dalmatinac Split, Hotel Marvie Split i Cockta.

Osim Zimske škole, kao jedina podružnica ELSA–e u Europi splitska će Europska udruga studenata prava organizirati i Ljetnu školu prava koja će se održavati srpnju ove godine na temu Pomorskog prava.