Povijest i organizacija

ELSA (Europska udruga studenata prava) najveća je svjetska neprofitna i nepolitička udruga studenata prava i mladih pravnika osnovana 1981. u Beču. Svoje podružnice ima u 43 europske zemlje te
okuplja više od 50.000 članova s preko 300 fakulteta.

ELSA djeluje na tri razne: lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj te na svakoj od njih postoji upravni odbor od sedam ili osam članova. Sjedište ELSA-e International se nalazi u Bruxelles-u, a uživa i konzultantski status unutar Gospodarsko – socijalnog vijeća Ujedinjenih Naroda te Vijeća Europe.

Vizija, cilj i načini ostvarivanja osnivača ELSA-e iznesena je davne 1992. u Bruxellesu na godišnjoj skupštini ELSA-e International. ELSA teži pravednom svijetu u kojem se poštuju ljudsko dostojanstvo
i kulturna raznolikost, u svrhu doprinosa pravnom obrazovanju, razvoju međusobnog razumijevanja i promicanja društvene odgovornosti studenata prava i mladih pravnika.
ELSA omogućava studentima prava i mladim pravnicima upoznavanje drugih kultura i pravnih sustava u duhu kritičkog dijaloga i znanstvene suradnje.

Dio velike ELSA-ine obitelji je i Pravni fakultet u Splitu na kojem je lokalna podružnica osnovana još 1989. godine, dok je na Pravnom fakultetu u Zagrebu osnovana 1986., a u Rijeci i Osijeku tijekom 1990. i 1991. Netom nakon osamostaljenja Republike Hrvatske početkom 1992. osnovana je i krovna organizacija ELSA Hrvatska.

Bivši članovi ELSA-e danas su istaknuti pojedinci u javnom životu, članovi gospodarske zajednice i uspješni odvjetnici. Među njima je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji 1991. postaje predsjednik ELSA-e Zagreb, 1992. predsjednik ELSA-e Hrvatske, a 1993. predsjednik Međunarodnog odbora ELSA-e sa sjedištem u Bruxellesu. Bivši članovi ELSA-e su i viceguverner HNB-a Bojan Fras, potpredsjednik Atlantic grupe za Korporativne aktivnosti Neven Vranković, sudac pri Sudu Europske unije prof.dr.sc. Siniša Rodin i pučka pravobraniteljica Lora Vidović.